Smaakvol scoren wanneer je je kids meeneemt om nieuwe groenten te ontdekken & tegelijk zorgdragen voor jezelf.
Ik hou ervan om onverwachte 'twists' te geven aan mijn koken en zo nieuwe creaties op mijn tafel te toveren. Deze keer rode biet burgertjes. Aangezien het zomervakantie is luister ik bij mijn dochters welke groentjes ze willen uitproberen en vandaar uit laat ik mijn creatieve brein haar ding doen. Deze keer werd het dus 'rode biet'. Oorspronkelijk vond ik het recept op plantbased.be maar zoals je me kent, geen eten op tafel zonder mijn eigen twist. Dus uiteindelijk volgt hier mijn eigen recept.
Deze burgertjes zijn ook ideaal om jouw restje gekookte rijst of gekookte linzen op te werken. Heerlijk hé zo no waste, ik word er blij van! For all my ladies out there, Gezien de rode biet, linzen, zilvervliesrijst & haver ideaal recept voor in jouw 'herfst' & 'winterperiode' (aka luteale & menstruatie periode) of wanneer je in je kraamperiode je lichaam extra vitamines wilt geven met net iets meer bite dan een soep of curry.
Dit heb je nodig
150g geraspte verse rode biet
200g (zilvervlies)rijst - elke soort gekookte rijst kan in principe
200g gekookte linzen
1 el tahin
2 teentjes look
1 el mosterd
1 el korianderzaad (of vervang door je eigen favo kruiden zoals bv. tijm, rozemarijn, ras el hanout, komijn,...)
1 el tamari saus (gebruik soyasaus, kokos aminos of himalaya zout wanneer je geen tamari hebt)
1 sjallot
50 g (glutenvrije)havermout
scheutje olijfolie (optioneel voor bakken in de pan)
We gaan er voor - voorbereiding
Rasp je rode biet fijn
plet eventueel je look
versnipper eventueel je sjallot
We gaan door - mix time
Vooraleer we verder gaan verwarm even je oven voor op 180°C
Doe de geraspte rode biet samen met de rijst, linzen, tahin, look, mosterd, korianderzaad, tamari, sjallot in de mixer.
Mix tot de gewenste consistentie, maar mogen zeker nog brokjes zijn
haal uit de mixer en voeg de havermout toe.
Roer alles even door met een houten lepel
We zijn er bij - verwarmen in oven en pan
Rol de burgertjes door eerste een bol te maken en ze vervolgens plat te drukken tot burgertjes.
Leg het op een bakpapier dat je vervolgens op een ovenplaat of -schotel legt.
Zet de burgertjes gedurende 15min. in de oven
(optioneel) Geef het nog een krokantje korstje door te bakken in de pan met een beetje olijfolie
Keep me posted
Deze rode bietburgertjes boosten niet alleen je energie maar geven ook een extra boost aan je moraal. Laat me even weten hoe fan-tastiek jij ze vond
Comments